Vanliga språkriktighetsfrågor

Här svarar vi på några vanliga frågor om språkriktighet. Har du en språkfråga som du inte hittar svaret på? Hör av dig till oss, så ger vi dig råd.

De eller dem?

Var eller vart?

AIK var arg eller AIK var arga?

Före eller innan?

Ska eller skall?

Ett rädd lejon eller ett rädt lejon?

De eller dem?

Många tycker att det är svårt att veta när man ska skriva de och när man ska skriva dem. I de flesta dialekter uttalas ju båda som dom. Men här får du ett knep: Prova att byta ut dom mot du eller dig. Om du skulle ha valt du ska du skriva de, om du skulle ha valt dig ska du skriva dem. Du behöver bara komma ihåg att det är två bokstäver i den första formen (som är subjektsform) och tre bokstäver i den andra (som är objektsform).
Du får ett utförligare resonemang i Språkrådets frågelåda.

Var eller vart?

I tal är det kanske inte så viktigt att göra skillnad på de två frågeorden var och vart, men när du skriver måste du hålla isär dem. Använd tumregeln att svaret på frågan var är där, och svaret på frågan vart är dit. Du behöver bara komma ihåg att frågeordet och svaret ska sluta på samma bokstav.
Du kan läsa mer om var och vart i Språkrådets frågelåda.

AIK var arg på tidningarnas skriverier eller arga på tidningarnas skriverier?

Ibland borde man kanske böja ett adjektiv i singular eftersom substantivet är singulart, till exempel AIK som ju är ett lag eller möjligen en klubb. Men alla vet att ett lag består av flera medlemmar och då känns det konstigt att skriva bestämningarna i singular. Vi tipsar om att formulera om lite – skriv istället AIK:s spelare var arga på tidningarnas skriverier.

Före eller innan?

Heter det före jul eller innan jul? Det är egentligen inte så noga längre. Men om du ändå vill veta kan vi berätta att före är en preposition och ska alltså används före ett ord eller en fras. Innan har tidigare varit en bisatsinledare och skulle därför användas för att inleda en bisats. Men nu för tiden kan du använda innan som preposition också, så det går bra att skriva både före jul och innan jul. Men du kan inte använda både före och innan. Det blir ju kaka på kaka.
Du kan läsa lite mer i språkbrevet om före eller innan.

Ska eller skall?

Det är fortfarande många som skriver skall, men en majoritet idag skriver ska. Om du vill att dina läsare ska ha läsflyt och ta sig igenom texten utan att störa sig på detaljer i språket, är ska ditt bästa val.

Läs språkbrevet om ska eller skall.

Ett rädd lejon eller ett rädt lejon?

Alla lejon är modiga, men om något av dem skulle vara skrajset får man helt enkelt skriva om. Precis som vi gjorde nu. Eller till exempel Lejonhannen var rädd.

Du får ett lite utförligare resonemang i språkbrevet om adjektiv som inte låter sig böjas.

Back to top