Språkbrevet nr 7, augusti 2018

Bindestreck som förkortar – fyra tips om hur du gör rätt

Har du också stött på för­virrande binde­streck i konstruk­tioner som ”vård- och omsorg”? I månadens språk­brev får du råd om när det är bra att förkorta ord med binde­streck – och när det inte alls fungerar. 

I svenskan sätter vi ofta ihop ord för att skapa nya ord, så kallade samman­sättningar: ost och bricka blir ost­bricka, vin och glas blir vin­glas. Ibland vill vi använda flera samman­sättningar – ja, vi kanske ska ha både ost­provning och vin­provning. Då behöver vi inte upp­repa det gemensamma ”provning”, utan kan ersätta det med ett binde­streck: ”ost- och vinprovning”. Elegant, eller hur?

Men det finns så klart regler för när det där lilla binde­strecket kan ersätta en del av ett ord. Följ de här tipsen så är du på den säkra sidan.

1. Använd inte binde­streck om inte båda orden är samman­sättningar

Båda orden måste vara samman­sättningar, annars kan du inte använda ett binde­streck för att slippa upprepa en orddel. Det är alltså inte korrekt att skriva ”utbildnings- och politiska frågor”. Om du tycker att det känns tjatigt att skriva ”utbildningsfrågor och politiska frågor” kan det vara läge att formulera om: ”frågor om utbildning och politik”.

2. Var noga med att samman­sättningarna har en gemen­sam del

Du kan bara använda binde­streck på det här sättet om de samman­satta orden faktiskt har en gemensam del. Det händer ibland att binde­streck smyger sig in bara för att två ord ofta används tillsammans, som i ”barn- och ungdomar”, ”små- och medelstora företag” och ”vård- och omsorg”. Men vad händer om vi läser ut orden? Då har vi plötsligt att göra med barndomar och ungdomar, småstora och medelstora företag, och vårdsorg och omsorg.

3. Se till att det är slutet som är gemensamt

Du bör bara använda binde­strecket för att ersätta den sista delen i ett ord. Undvik alltså att förkorta ”lastbilar och lastvagnar” med ”lastbilar och -vagnar”, det vill säga när den första delen av orden är gemen­sam. Sådana konstruk­tioner gör ofta texten svårläst – din läsare kan behöva gå tillbaka till det första ordet för att förstå. Jämför själv läsbarheten i ”gurk- och tomatodling” och ”gurkmeja och -odling”.

4. Se upp med för många för­kortade ord i följd

Se till att du inte för­kortar för många ord i rad med binde­streck. Det vanligaste och mest läsarvänliga är att hålla sig till två ord, kanske tre. Ibland kan det vara lockande att spara plats, till exempel så här: ”Vi har öppet mån-, tis-, ons-, fre-, lör- och söndagar.” Men så långa ord­kedjor blir svårlästa och är inte särskilt snygga. Skriv då hellre ut hela orden och använd din kreativitet för att hitta bättre lösningar: ”Vi har öppet måndag–onsdag och fredag–söndag” eller, kort och gott, ”vi har öppet alla dagar utom torsdag”.

Alltså: använd gärna binde­streck för att slippa onödiga upprepningar. Och gör det korrekt, så blir texten riktigt elegant.

Caroline Björklund, din personliga språkrådgivare

Back to top