Fira klarspråksdagen med något roligt

I dag är det inte vilken dag som helst för oss som arbetar med begriplighet och klarspråk: det är internationella klarspråksdagen!

Om du undrar varför du inte har hört talas om den förut, kan jag lugna dig med att det är premiär i år. Jag kan också berätta att det är ett amerikanskt initiativ – i dag är det nämligen på pricken ett år sedan president Obama skrev under den amerikanska klarspråkslagen The Plain Language Act. Kanske hittade han inspiration i vår svenska språklag, som ju kom 2009. Det var hur som helst en stor händelse för amerikanska klarspråksarbetare.

Och på Språkkonsulterna tackar vi aldrig nej till en fest med klarspråkstema. Så här första året har vi kanske ingen riktig plan, men nog kan vi hjälpa dig att hitta på någon liten aktivitet på jobbet. Här är några tips på sociala aktiviteter.

Tävla på fikarasten

Slå upp några ord som förekommer i din bransch eller i din organisation i en etymologisk ordbok och ha frågesport på fikat. Om du vill slå på nätet rekommenderar jag Svenska Akademiens Ordbok (SAOB). Tänk dock på att de bara har kommit till ordet tyna och att bokstaven A blev klar i slutet av 1800-talet. Hör av dig till info@sprakkonsulterna.se så får du ett gammalt språkkryss att samla kollegerna kring.

Starta ett klarspråksprojekt eller förenkla en krånglig text

I dag är en perfekt dag att prata om språkprojekt av olika slag. Varför inte ta upp frågan på ett möte redan i eftermiddag? Om ni startar ett projekt i dag kan ni ha en skrivhandledning färdig till jul, nya mallar till påsk och ett långsiktigt utbildningsprogram till hösten.

Du kan göra nytta i det lilla även om du inte får gehör för något så stort som ett projekt. Ägna en stund åt att formulera om det där eländiga kundbrevet som ni får så många frågor om.

Feja – blogga – twittra om språk

Om du har en blogg eller är aktiv på något annat socialt medium är det i dag som du ska ta upp språk och kommunikation. Ställ frågor till dina följare som sätter igång språkkänslan hos dem. Vill du ha tips om ämnen att skriva om är Språkkonsulternas språkbrev och Facebooksida bra källor.

Jag hoppas att du hittar ett sätt att uppmärksamma dagen på, oavsett om det blir med tårta till kaffet, språkdiskussion till lunch eller ett jättestort språkprojekt. Och jag hoppas också att du fortsätter att prata språk – och låter varje dag bli en klarspråksdag!

Anki Mattson, din personliga språkrådgivare