Fem tips för att komma nära med kärlekstexten

Även om vi just nu lever i en pandemi kan vi fortfarande beröra den vi älskar genom orden. Och kanske blir det vi skriver till varandra extra viktigt i tider då vi inte kan träffas när och hur vi vill? I det här inlägget får du fem tips som vi hoppas kan inspirera dig, när du vill krypa nära din älskade med orden.

Tänk på din älskade – och anpassa efter hens behov

Fundera på vad som passar den som ska ta emot texten. Kanske har hen särskilda behov – av extra tydlighet, stor text eller korta ord. Då kan något av det mest kärleksfulla vara att anpassa din text till det.

Skapa närvaro med detaljerna

Ta hjälp av de små detaljerna och ögonblicken för att skapa närvaro i texten. Skriv om de underbara små egenheterna du har lagt märke till hos din älskade. Hur hon alltid rynkar näsan när hon koncentrerar sig eller att han alltid håller takten med tårna när han lyssnar på musik. Ta hjälp av de konkreta detaljerna för att komma nära.

Använd sinnena

Hur smakar din kärlek? Var i kroppen känns det när du möter din älskades blick? Låt det abstrakta beskrivas konkret som en smak, en plats eller kanske ett ljud. Det kan väcka inlevelse hos den som läser. Det kan samtidigt frigöra dig från normer för hur kärlek brukar beskrivas. Så var inte rädd för att ta ut svängarna; ta hjälp av dina sinnen för att ge liv åt din text.

Håll det enkelt – eller spräng dina gränser

Testa att vara enkel och direkt i ditt språk, och se vad som händer. Skriv om du och jag, om kärleken som tar plats vid diskbänken eller i minnet av en varm hand mot en kind. Eller gör det rakt motsatta, och låt ett svulstigt, överdrivet, högtflygande, gränssprängande språk ta plats. Prova! Kanske blir en stil som du inte väntat dig den som passar bäst för din kärlekstext.

Slappna av och bjud på dig själv

Är du rädd att det inte blir perfekt? Oroa dig inte – en text behöver inte vara ett mästerverk för att beröra.

Och skulle det nu vara så att orden tryter, så kan du alltid låna någon annans ord. Några väl valda rader från en lyriker som satt ord på det du känner, kan också bli en personlig ömhets­betygelse. Kom bara ihåg att komplettera med din egen hälsning – att det kommer just från dig är förstås det viktigaste av allt.

Lycka till!