Fattar du? Då har du förförståelse!

Har du tänkt på hur vissa skribenter har förmågan att göra texten intressant och tankeväckande? De hjälper dig att förstå de stora dragen som gör att det blir lättare att hänga med, även om dina förkunskaper i ämnet är grunda och allmänna. Det är stjärnorna, de sanna pedagogerna och de riktigt drivna skribenterna som lyfter dig som läsare, och därmed också sin egen text. De använder små och nästan osynliga knep för att skapa den så viktiga förförståelsen hos dig som läser. Jag ska avslöja några av knepen för dig.

Tala om vad du ska säga

Börja med att ge dina läsare något att associera till, placera dem så att säga på banan. Genom att presentera ämnet tidigt skapar du ett sammanhang där det du säger är relevant. Och första chansen att göra det är i textens huvudrubrik. Ta den chansen, och låt huvudrubriken avgränsa ämnet åt läsarna. Då vet de vad de har att vänta sig. Sedan får du noga hålla ögonen på att texten verkligen handlar om det som huvudrubriken säger.

Gör inte så här:
Insamling
Vi vill veta hur många i föreningen som vill glasa in sin balkong. Därför samlar vi in namnen på dem som är intresserade innan vi tar in offerter.

Det här vore bättre:
Vill du glasa in din balkong?
Vi vill veta hur många i föreningen som vill glasa in sin balkong. Om du är intresserad kan du anmäla dig till Forslund på plan 2 senast den 1 november 2015.

Tala om vart texten tar vägen

Mellanrubrikerna fungerar lite som huvudrubriken, fast de utgör en mer detaljerad karta. De håller ihop innehållet och förbereder läsarna på nya infallsvinklar eller utvikningar. En mellanrubrik signalerar att det händer något nytt i innehållet, och ger en vink om vad det nya består i. Därför är det en god idé att göra innehållsrika mellanrubriker, som till exempel Kostnaderna fördelas lika mellan deltagarna, i stället för bara Kostnader. Läsarna får lite förförståelse.

Tala om vad du har sagt

Det är dock inte bara med rubriker som du kan ge förförståelse. Tips nummer tre handlar därför om att inte släppa taget om läsarna. Stäm helt enkelt av ibland så att du och läsarna är på samma bana. Det kan du göra med återkommande sammanfattningar.

Genom att sammanfatta då och då hjälper du läsarna att hänga med. Passa på i varje nytt avsnitt att sammanfatta det du vet att de behöver hålla i minnet att för att förstå det som kommer härnäst. Det är ju du som vet vad som kommer att hända, inte dina läsare. En ekonomisk och logisk arbetsfördelning mellan dig och dina läsare, eller hur

Förförståelse och pakt på samma gång

Med hjälp av de här knepen får du välvilliga och smarta läsare som förstår vad du menar. Alla läsare har nämligen en sak gemensam: de är inte tankeläsare. De vill nog förstå din text, men de tänker inte göra hela jobbet på egen hand. De förväntar sig att du ska skapa förutsättningarna för förståelsen – det är pakten de är villiga att ingå med dig.

De delar också den allmänmänskliga längtan efter att känna sig smarta, och det gör de om de upplever att de förstår och hänger med när de läser. Om du kan hjälpa dem att uppnå den känslan (”Jag förstår, alltså är jag smart!”) har du också vunnit deras välvilja. Och välvilliga läsare är vi skribenter helt beroende av.

Anki Mattson, din personliga språkrådgivare