Inspelade evenemang

Missade du vårt frukostwebbinarium i våras? Är du nyfiken på hur en öppen föreläsning med Språkkonsulterna kan se ut? Här hittar du inspelningar från ett urval av våra evenemang.

Tillgängliga texter: dags att förbereda webben för nya lagkrav

Tillgänglighetsdirektivet blir lag i Sverige i juni 2025. Vad innebär det för dig som skriver texter på webben? I Sitevisions webbinarium den 14 februari 2024 berättade Språkkonsulternas Evelina Grenehed vad tillgänglighetsdirektivet innebär för texterna på en webbplats. Hon delade också med sig av konkreta tips på hur ni kan jobba med era texter inför de kommande lagkraven.

Du kan se en inspelning av webbinariet på Sitevisions webbplats:

Webbinarium om tillgängliga texter

Det kostar inget att titta på inspelningen, men du behöver fylla i ditt namn och din mejladress för att kunna titta.

Redaktionella riktlinjer för en enhetlig, sökbar och tillgänglig webb

I Språkkonsulternas webbinarium i oktober 2023 berättade vår medarbetare Evelina Grenehed om hur hon och Julia på fackförbundet Vision har arbetat med att ta fram riktlinjer för webbredaktörerna som arbetar på Vision. Riktlinjernas syfte är att bidra till en enhetlig, sökbar och tillgänglig webbplats samt att underlätta redaktörernas jobb. Webbinariet avslutades med en frågestund.

Ta fram riktlinjer för webben (Länken leder till Språkkonsulternas Youtubekanal)

Det kommer många nya lagkrav om tillgänglighet på webben från EU. Tillgängliga texter är en viktig del av det. Här kan du se en föreläsning om tillgänglig och effektiv mikrocopy med vår medarbetare Evelina Grenehed. Föreläsningen ingick i konferensen E-handel för alla som ordnades av AccessibleEU och Svensk Handel den 10 oktober 2023.

Texter som vägleder – tillgänglig och effektiv microcopy (Länken leder till Goto 10, internetsiftelsens Youtubekanal)

Kommunicera i ett flerspråkigt samhälle

Frukostseminariet den 9 juni 2023 handlade om att skriva texter som fungerar i ett flerspråkigt samhälle. Hur kan du göra för att kommunicera inkluderande, så att alla har möjlighet att läsa och förstå offentliga texter? Vår konsult Tineska Carlesson Magalhães föreläste om språkliga redskap som fungerar bra och hur du kan använda dessa.

Kommunicera i ett flerspråkigt samhälle (Länken leder till Språkkonsulternas Youtubekanal)

Grammatikdagen 2023 – panelsamtal om nyord

Årets Grammatikdag firade vi med ett samtal om de grammatiska formerna på nyord. Varför är det mycket enklare att skapa nya substantiv än nya adjektiv? Och vilka ord blir verb?

Grammatikdagen 2023 – panelsamtal om nyord (Länken leder till Språkkonsulternas Youtubekanal)

Sitevisiondagarna 2021 – inkluderande webbtexter

Språkkonsulterna deltog i Sitevisiondagarnas digitala version år 2021. Vårt föredrag handlade om inkluderande kommunikation på webbplatser.

Vilka är inte välkomna till din webbplats? Sitevisiondagarna 2021 (Länken leder till Sitevisions Youtubekanal)

Läs gärna vår bloggserie i samma ämne:

Vilka är välkomna till er webb?