Då – ett ord som kan förvirra

är ett litet men bedrägligt ord som förvirrar och försvagar, och lurar både läsare och skribenter med sin oskyldiga uppsyn. Problemet är inte när det syftar på en redan nämnd tidpunkt, till exempel i ”Då fyller jag år.” Nej, det är istället när det används som bisatsinledare och ersätter orden när och eftersom som problemen uppstår.

när eller eftersom?

är vanligast i mer officiella texter, som myndighetstexter och olika typer av rapporter. Men det förekommer även på skyltar, eftersom det är så kort. I ”Då porten är låst, gå in från gården” är det tänkt att ersätta, ja vadå? Eftersom porten är låst, eller när porten är låst? Det kanske inte är hela världen om jag får gå fram och känna på porten i onödan, eller ta en annan väg än jag hade tänkt mig. Men lite irriterande är det allt med information som väcker frågor i stället för att besvara dem!

Värre är det när smyger sig in i viktigare sammanhang. Som när vi vill veta vart vi ska skicka våra ansökningsblanketter om bidrag eller tillstånd, eller vem vi ska vända oss till när vi har frågor om vården, skatten eller skolan. Man blir inte särskilt mycket klokare av ett meddelande som säger att ”Information lämnas av x-enheten, då y-enheten är överbelastad.”

Betyder det att y-enheten är överbelastad nu, eller vill de bara tala om att det kan bli så ibland? Hur vet jag vilka som handlägger just mitt ärende? När eller eftersom, det är frågan!

Eller hur ska man tolka det här exemplet: ”Då betalning ej erlagts i tid tillkommer en förseningsavgift”? Är det information om vad som händer om jag inte betalar i tid, eller kom mina pengar faktiskt in för sent?

Kort och stilfullt, eller bara otydligt?

På skyltarna är det säkert så att man väljer för att det är kort, vilket passar bra när det är ont om plats. I myndighetstexterna däremot används för att man tycker att det representerar en viss stil. Skribenterna kanske tycker att det låter lite mer officiellt än när eller eftersom. Att det är mindre tydligt tänker de inte på.

Enkelhet och tydlighet behöver inte åstadkommas på bekostnad av stil. Du kan mycket väl skriva en text som håller god formell stil och samtidigt är entydig och begriplig. Så håll i strama tyglar, du är stilig ändå!

Anki Mattson, din personliga språkrådgivare