Brandman, brandperson eller brandsoldat?

Det finns en del yrken som har varit så dominerade av ett kön att de har det som ett led i sina yrkesbeteckningar. Hur ska vi benämna till exempel flygvärdinnor och brandmän, om vi vill uttrycka oss könsneutralt?

En del gamla yrkesbenämningar har redan hittat sina könsneutrala former. Hur ofta tänker du till exempel på att riksdagsledamot och forskare tidigare hette riksdagsman och vetenskapsman? Det exemplifierar metoden att skriva bort könet genom att helt enkelt byta ut ett ordled mot ett annat.

Tack och lov finns det redan en hel del etablerade ersättningsord för yrkesbenämningar med kön i. Här är några:

Skriv så här

Polis
Förskolepedagog
Justerare
Talesperson
Kabinpersonal
Tjänsteperson
Forskare
Riksdagsledamot

Skriv inte så här

Polisman
Dagisfröken
Justeringsman
Talesman
Flygvärdinna
Tjänsteman
Vetenskapsman
Riksdagsman

Varför är det så svårt att byta ord?

Det finns mycket att ta hänsyn till som kan göra det svårt att byta ord: betydelse, tradition och politik. Låt oss titta på två klassiker: byggherre och ombudsman. Inget av dem syftar ju självklart på en människa, även om det låter så. En byggherre är en organisation eller ett företag, och en ombudsman kan vara både en myndighet och en person. Det kan vara en av anledningarna till att de ersättningsord som har kommit upp hittills verkar skava, och att de flesta organisationer därför väljer att ha kvar just dessa två.

De förklarar sitt beslut med att orden är så gamla och väletablerade att det inte spelar någon roll. Det finns ingen anledning att ändra på dem, menar de.

Hur kan vi göra titlar könsneutrala?

Ett sätt att göra titlar könsneutrala är att leta efter ord som beskriver vad yrkesutövarna gör i sina yrken eller deras kompetens. Så har ju till exempel dagisfröknarna blivit förskolepedagoger, och kanske är brandmännen på väg att bli brandsoldater eller brandbekämpare.

Självklart går det inte att diskutera den här frågan utan att nämna sjuksköterska. Det är en verkligt svår nöt att knäcka, och samhället verkar ha accepterat att även män kan vara sjuksköterskor. Men ordet blir ju inte könsneutralt för det. Varför har inte sjukskötare slagit rot? Kan det vara för att vi associerar skötare med arbetsuppgifter inom kriminalvården och psykvården, och inte inom sjukvården?

Tips om du vill förändra

Om du tillhör dem som vill försöka gå i bräschen för könsneutrala yrkestitlar och andra benämningar har vi några tips:

  • Använd listan med könsneutrala ord som inleder det här språkbrevet. De är hyfsat etablerade och kan vara ett tryggt första steg.
  • Fråga representanter från den yrkeskategori som det gäller. De som jobbar inom ett yrke har ofta ganska bra koll på hur de vill benämnas.
  • Våga prova! Så länge du väljer ord som är respektfulla och rimliga är det nog få som tar illa upp.