Språkbrev

Språkbrevet handlar om språk och skickas ut till våra mejlprenumeranter en gång i månaden. Här i arkivet hittar du en riktig skattgömma med språkbrev som vi har skrivit. Botanisera bland ämnen som grammatik, skrivregler, klarspråk och mycket mer.

Språkbrev

Snart finns det en standard för klarspråk

Sedan drygt två år tillbaka pågår ett arbete med att ta fram en internationell standard för klarspråk, en så kallad ISO-standard. Det här språkbrevet berättar varför standarden är så viktig för klarspåksarbetet i världen.

Språkbrev

Funktionsnedsättning, funktionshinder, funktionsvariation eller vad?

Hur benämner vi människor som tillhör samhällets minoritetsgrupper på ett respektfullt sätt? Vilka ord är egentligen okej att använda? Det här språkbrevet hjälper dig att reda ut hur du ska tänka.

Språkbrev

Bli medveten om era termer!

I månadens språkbrev vänder vi oss till dig som arbetar med tydlig kommunikation och klarspråk i din organisation. Vi vill påminna om en viktig men ofta bortglömd del av det arbetet: termerna.

Språkbrev

Tre sätt att hantera inskott

Ett inskott är en fras som har skjutits in mellan två delar i en mening som hör ihop innehållsmässigt. Det kan göra meningen lång och svårläst. I månadens språkbrev tittar vi närmare på vad ett inskott är och hur du kan hantera det.

Språkbrev

Brandman, brandperson eller brandsoldat?

Det finns en del yrken som har varit så dominerade av ett kön att de har det som ett led i sina yrkesbeteckningar. Hur ska vi benämna till exempel flygvärdinnor och brandmän, om vi vill uttrycka oss könsneutralt?

Språkbrev

Snedstreck i löptext – därför blir det otydligt

Använder du gärna snedstreck för att skilja mellan olika alternativ i löptext? Här får du tips om när snedstreck kan bli tvetydigt och hur du kan skriva i stället. 

Språkbrev

Placera emojier rätt i texten

Det blir allt vanligare för företag och myndigheter att använda emojier i sin externa kommunikation. Då är det viktigt att emojierna är placerade på ett genomtänkt sätt. Här kommer några tips på hur du kan tänka när du använder emojier.

Språkbrev

Vad säger politikerna egentligen?

Så här i valtider hör vi många politiker hålla tal och uttala sig i debatter och intervjuer. Men vad säger de egentligen? Här får du tips på några saker att spana efter i valrörelsen.

Språkbrev

Formulera ett tydligt autosvar inför semestern

För många språkbrevsläsare är det snart semester. Det bästa för hälsa och återhämtning är att koppla bort jobbet helt och tänka på annat. Det gör du lättast genom att formulera ett tydligt autosvar till din mejl.

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.