Bindestreck som förkortar – fyra tips om hur du gör rätt

Har du också stött på förvirrande bindestreck i konstruktioner som ”vård- och omsorg”? Här får du råd om när det är bra att förkorta ord med bindestreck – och när det inte alls fungerar. 

I svenskan sätter vi ofta ihop ord för att skapa nya ord, så kallade sammansättningar: ost och bricka blir ostbricka, vin och glas blir vinglas. Ibland vill vi använda flera sammansättningar – ja, vi kanske ska ha både ostprovning och vinprovning. Då behöver vi inte upprepa det gemensamma ”provning”, utan kan ersätta det med ett bindestreck: ”ost- och vinprovning”. Elegant, eller hur?

Men det finns så klart regler för när det där lilla bindestrecket kan ersätta en del av ett ord. Följ de här tipsen så är du på den säkra sidan.

1. Använd inte bindestreck om inte båda orden är sammansättningar

Båda orden måste vara sammansättningar, annars kan du inte använda ett bindestreck för att slippa upprepa en orddel. Det är alltså inte korrekt att skriva ”utbildnings- och politiska frågor”. Om du tycker att det känns tjatigt att skriva ”utbildningsfrågor och politiska frågor” kan det vara läge att formulera om: ”frågor om utbildning och politik”.

2. Var noga med att sammansättningarna har en gemensam del

Du kan bara använda bindestreck på det här sättet om de sammansatta orden faktiskt har en gemensam del. Det händer ibland att bindestreck smyger sig in bara för att två ord ofta används tillsammans, som i ”barn- och ungdomar”, ”små- och medelstora företag” och ”vård- och omsorg”. Men vad händer om vi läser ut orden? Då har vi plötsligt att göra med barndomar och ungdomar, småstora och medelstora företag, och vårdsorg och omsorg.

3. Se till att det är slutet som är gemensamt

Du bör bara använda bindestrecket för att ersätta den sista delen i ett ord. Undvik alltså att förkorta ”lastbilar och lastvagnar” med ”lastbilar och -vagnar”, det vill säga när den första delen av orden är gemensam. Sådana konstruktioner gör ofta texten svårläst – din läsare kan behöva gå tillbaka till det första ordet för att förstå. Jämför själv läsbarheten i ”gurk- och tomatodling” och ”gurkmeja och -odling”.

4. Se upp med för många förkortade ord i följd

Se till att du inte förkortar för många ord i rad med bindestreck. Det vanligaste och mest läsarvänliga är att hålla sig till två ord, kanske tre. Ibland kan det vara lockande att spara plats, till exempel så här: ”Vi har öppet mån-, tis-, ons-, fre-, lör- och söndagar.” Men så långa ord­kedjor blir svårlästa och är inte särskilt snygga. Skriv då hellre ut hela orden och använd din kreativitet för att hitta bättre lösningar: ”Vi har öppet måndag–onsdag och fredag–söndag” eller, kort och gott, ”vi har öppet alla dagar utom torsdag”.

Alltså: använd gärna bindestreck för att slippa onödiga upprepningar. Och gör det korrekt, så blir texten riktigt elegant.