Avsluta mejl artigt

Tycker du att det är svårt att avsluta dina mejl? Blir du osäker på om det är korrekt att bara skriva ett snedstreck och namn istället för en hälsningsfras? Har olika fraser olika valörer?

Din avslutningsfras är naturligtvis viktig. Två nära vänner hamnade i konflikt med varandra för att den ena avslutat ett privat mejl (fast skrivet på jobbet) med MVH. Vännen uppfattade den avslutningsfrasen som fruktansvärt kall och ohyfsad. ”Hur kan du skriva MVH till mig? Är vi inte bättre vänner än så?”

Det finns inga regler

Brevskrivaren förstod ingenting av den andras starka reaktion och ringde till slut sin personliga språkrådgivare. Hon frågade om det finns regler för hur man avslutar mejl och om hon nu hade brutit mot dessa regler. Men som vanligt finns inga entydiga svar. Det finns inga allmänt giltiga riktmärken för hur man börjar och avslutar mejl eller vanliga brev. I alla fall inte sådana som Språkrådet och andra språkvårdande instanser ger ut. Däremot finns det vanligare och ovanligare sätt, och även bättre och sämre, som grundar sig på konventioner.

Vänliga hälsningar är vanliga

Idag är det vanligt att använda Med vänlig hälsning och Vänliga hälsningar som avslutningsfras i mejl från myndigheter. Det är gängse fraser som du tryggt kan använda i alla sammanhang, utom möjligen de mest informella. Men det går inte lika bra att använda förkortningen MVH istället för Med vänlig hälsning. Förkortningen uppfattas som långt mindre artig än den utskrivna frasen och många tycker att det är nonchalant att man inte tar sig tid att skriva ut den avslutande hälsningen. Det betraktas alltså som oartigt att inte orka skriva ut artigheten.

I mejl kan små detaljer som hälsningsfraser och avslutningsfraser bli viktiga för läsaren eftersom det är svårt att avgöra skribentens humör i skrivögonblicket. I mejl är det alltså extra viktigt att skriva vad man menar, undvika ironi och vara försiktig med genvägar som MVH. Ett bra tips till dig som gillar effektivitet är att lägga in en autokorrigering i mejlprogrammet så att Med vänlig hälsning automatiskt skrivs ut om du av misstag skriver MVH.