Årtal och datum – hur skriver jag dem bäst?

Gott nytt år och hjärtligt välkommen till 2006! Har du hunnit vänja handen vid att skriva det nya årtalet ännu, eller blir det fortfarande 2005 av bara farten? Tänk att det är samma visa varje januari! Det är dock inte bara nya år som det kan vara svårt att hitta formen för. Årtal och datum ställer ofta till förtret när vi skriver. Hur gör man till exempel när man vill inleda en mening med ett årtal?

Undvik årtal i början av meningen

Grundregeln säger att man ska undvika att börja meningar med siffror, och att skriva ut årtal med bokstäver är inget realistiskt alternativ. Försök därför att formulera om. Du kan till exempel skriva ”Det visade sig att 2005 var ett av våra bästa år” eller ”Resultatet för 2005 visade att det var ett av våra bästa år” i stället för ”2005 var ett av våra bästa år”. Om det är absolut nödvändigt att inleda med årtalet kan du sätta ordet År framför (”År 2005 var ett av våra bästa år”) . Men det blir lätt tjatigt, så gör det bara i yttersta nödfall.

Decennier blir bäst med bokstäver

Sedan var det där med decennier. Det är inte bara det glada tjugotalet som det går att skriva med bokstäver. Det fungerar bra med andra årtionden också, och i löptext är sjuttiotalet är ett smidigare skrivsätt än 1970-talet.

Om du väljer siffror ska du vara medveten om att de alltid drar uppmärksamheten till sig i löpande text och gör att läsaren stannar upp i sin läsning. Om årtalet är det viktigaste i texten kan du därför välja siffror, men om läsflytet är det viktigaste väljer du bokstäver så länge det inte blir otympligt. Tänk framför allt på att vara konsekvent. Gör gärna en extra kontrolläsning så att du hittar eventuella avvikelser.

Datum behöver siffror

Datum måste innehålla siffror. Tydligast blir det så här: ”Årets första språkbrev 2006 publicerades den 17 januari”. Det lilla ordet den är frivilligt så länge månaden kommer direkt efter, men måste vara med om den utelämnas: ”Språkbrevet för januari publicerades den 16”. Det går även bra att skriva 16 januari 2006 i ett brevhuvud. Det ser inte bara trevligt ut, det är dessutom tydligt, lätt att läsa och internationellt gångbart.

Anki Mattson, din personliga språkrådgivare