Älska din läsare – skriv inkluderande

Hur visar vi att vi älskar någon? Jo, vi får den älskade att känna sig sedd genom att bry oss om personen. Så hur gör du för att vara en kärleksfull skribent? Ett råd är att skriva inkluderande, så att så många som möjligt känner att texten talar till dem. Här får du några tips:

Ta med läsaren i ditt vi

Du har kanske hört att det kan vara bra att använda vi när du skriver, för att skapa en gemenskap mellan dig och läsaren. Men var då noga med att läsaren verkligen är en del av ditt vi, särskilt när du skriver till en bred målgrupp. Vill du till exempel inkludera alla i vårt mångkulturella land? Då kan det vara bättre att skriva vi som bor i Sverige än vi svenskar.

Tänk också på ditt bildspråk, som kan verka exkluderande om det tolkas bokstavligt. Undvik till exempel uttryck som vi som står på egna ben och nu är vi på språng när du vill inkludera läsare som sitter i rullstol. Språket är ju så rikt, använd din kreativitet och hitta andra bilder!

Stäng inte ute läsare genom att skriva otydligt

Som kärleksfull skribent kan du också anpassa texten så att så många som möjligt lätt kan ta till sig informationen i det du skriver. Då visar du att du även tänker på de som har ont om tid, de som inte läser så snabbt och de som inte kan lika mycket om ämnet som du.

Till exempel kan du välja innehåll utifrån läsarnas behov och perspektiv, strukturera innehållet väl och sedan formulera rubriker och underrubriker som guidar läsarna till innehållet. Och som extra kärleksförklaring kan du välja ord som alla förstår och inte krångla till meningarna i onödan.

Älska din läsare så älskar läsaren dig

Det kan vara krävande att skriva kärleksfullt och inkluderande. Du behöver kanske utmana dig själv, släppa gamla vanor och lägga tid på att hitta nya sätt att uttrycka dig. Men det är det värt. För kom ihåg att när du ger kärlek så får du kärlek tillbaka. När läsarna märker att du bryr dig, så vinner du så mycket. Inte bara deras uppmärksamhet på det du skriver, utan även deras hjärta och förtroende.

Vill du ha fler praktiska tips på hur du kan visa att du älskar din läsare? Surfa iväg till Språkbrevets arkiv! Där kan du till exempel lära dig mer om att skriva jämställda texter, supertydliga instruktioner, avtal som går att förstå och mycket mycket annat.