Porträttbild av Karin Dellby.Karin Dellby

Språkkonsult, terminolog, projektledare

Karin blev examinerad språkkonsult i svenska i början av 1990-talet, och sedan dess har hon hunnit samla på sig en rad erfarenheter – både från näringslivet och offentlig sektor. Hon har haft många olika roller: skribent, terminolog, språkvårdare, projektledare och chef, för att nämna några. Sedan några år tillbaka är hon konsult inom klarspråk och textarbete.

Vad gör Karin hos Språkkonsulterna?

Karin gillar att samarbeta om texter – att bearbeta och utveckla dem ihop med sakkunniga. Hon granskar också texter samt utbildar om klarspråk och skrivande. För Karin är det inga problem att genomföra hela klarspråksprojekt från ax till limpa: hon analyserar behovet, tar fram riktlinjer, utbildar medarbetare, förankrar i organisationen och planerar för förvaltning.

Målet för Karin är alltid att lära kunderna något om texter och skrivande, oavsett om hon håller en kurs, skriver ihop med kunden eller granskar någons text. En organisations texter blir bara bättre om deras medarbetare lär sig och utvecklas som skribenter, och om de får möjligheter att arbeta med texter på ett klokt sätt. ”Fokusera på skribenterna, inte på texterna” – det är hennes paroll.

En glimt av privata Karin

Natur, friluftsliv, hav, snö och skog får Karin att spritta av glädje, särskilt när hon får njuta av det tillsammans med familjen. När andan faller på tar hon gärna fram symaskinen och syr något som hon själv kan ha på sig. Karin gillar även musik – både klassisk och modern. Hon går därför ofta på konserter och lyssnar på levande musik, oavsett om den finns på klubben eller operan. Ibland spelar Karin själv också, men då är det bara de egna öronen som får lyssna.

På frågan ”Vad är bäst med Språkkonsulterna” svarar hon:

”Det är lyxigt att ha så många kloka och engagerade kolleger, och så spännande kunduppdrag. Jag lär mig nya saker varje dag och njuter av att andra utmanar mina föreställningar. Det skärper mina argument och tankar.”

karin.dellby@sprakkonsulterna.se

Back to top