Anki Mattson.

Anki Mattson

Språkkonsult, vd, konsultchef

Anki är Språkkonsulternas vd och konsultchef. Därför är det ofta är henne du får prata med under planeringen av ett uppdrag. Genom åren har Anki också utfört alla typer av språkuppdrag hos Språkkonsulterna, och när tiden räcker granskar hon fortfarande texter och håller föreläsningar och kurser.

Anki är examinerad språkkonsult i svenska. Innan hon hittade rätt i yrkesdjungeln läste hon in en fil.kand. i filmvetenskap, filosofi och engelska på universitetet. Studier som bland annat gav henne förmågan att tänka i genrer, något hon utnyttjar nästan dagligen. Som språkkonsult har hon snart tjugo års erfarenhet.

Anki är medförfattare till två böcker: Juristens skrivhandbok och Uppdrag textgranskning.

Vad gör Anki hos Språkkonsulterna?

Ankis favorituppdrag är ibland att få sätta tänderna i en riktigt maffig myndighetsrapport eller föreskrift och göra den intressant och användbar för rätt målgrupp. Helst i samarbete med expertskribenterna, så att hon får vrida och vända på formuleringarna ordentligt. Men favorituppdraget kan också vara en kurs på en myndighet om att skriva begripliga myndighetstexter. Det ger henne möjlighet att komma nära skribenterna och jobba ihop med dem med deras specifika problem. Eftersom hon verkligen gillar myndighetsspråk och juridiskt språk har hon jobbat med språk på myndigheter som Migrationsverket, Statskontoret och Justitiedepartementet.

Anki är mycket engagerad i svenskt och internationellt klarspråksarbete och har föreläst på flera internationella klarspråkskonferenser.

En glimt av privata Anki

På fritiden tillbringar Anki så mycket tid som möjligt med sin familj: sambon Hasse och de ganska vuxna barnen Martin och Marie. Hon har med åren utvecklats till en riktig kulturtant, en titel hon är stolt över. Så bli inte förvånad om du stöter ihop med henne på Stockholms museer eller teatrar!

På frågan ”Vad är bäst med Språkkonsulterna” svarar hon:

”För mig är Språkkonsulterna mer än ett jobb eller ett företag: det är en fantastisk möjlighet att få vara med och påverka det offentliga språket. Jag lär mig nåt nytt varje dag av de texter, organisationer och människor jag träffar i jobbet!”

anki.mattson@sprakkonsulterna.se

Back to top