Amalthea FrantzAmalthea Frantz

Lättlästexpert, tillgänglighetskonsult, redaktör

Amalthea Frantz är journalist i grunden och numera Språkkonsulternas expert på lättläst svenska. Hon skriver, bearbetar och redigerar texter för olika läsargrupper. Texterna kan vara allt från samhälls­information och webbnyheter till noveller. Hon ger också råd om lättläst formgivning och håller kurser om att skriva lättläst. Därtill är hon validerad som tillgänglighets­konsult av föreningen Svensk tillgänglighet.

Amalthea arbetade tidigare på Centrum för lättläst. Hon har också varit redaktör för lättläst fack- och skön­litteratur på LL-förlaget på Myndigheten för tillgäng­liga medier (MTM). Utöver det har hon varit redaktör på mindre tidnings­redaktioner.

I sitt arbete har Amalthea dessutom nytta av sina erfarenheter som handledare för personer med kognitiva eller neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

Vad gör Amalthea hos Språkkonsulterna?

Det mesta som handlar om lättläst kan hamna på Amaltheas bord. Det kan vara allt från granskning av korta texter till större projekt som inbegriper bild, formgivning och pedagogisk struktur.

Men hon tar sig också gärna an helt andra sorters uppdrag. Hon gillar texter som drar åt det skönlitterära eller journalistiska hållet, och hon korrekturläser gärna på papper.

En glimt av privata Amalthea

Amalthea kommer från södra Stockholm och tycker det känns exotiskt att jobba på ett kontor på Kungsholmen. Men när hon hinner gör hon gärna längre resor, till exempel till Berlin eller Barcelona.

Hon gör ofta kreativa saker på fritiden och uppskattar lika mycket att umgås med sina nära som med sig själv. En gång gjorde hon en normbrytande målarbok för barn, inspirerad av när hon själv jobbade på förskola. Den finns numera utgiven på Dockhaveri förlag.

På frågan ”Vad är bäst med Språkkonsulterna” svarar hon:

”Att det är ett relativt litet företag där vi får en nära kontakt både med varandra och med kunderna. Vi är generösa med vår kunskap.”

Back to top