Adama Diallo

Pedagog och eldsjäl
adamanyAdama är pedagogen som grundade vår flerspråkiga förskola i Burkina Faso. Hon är en hängiven eldsjäl som gör allt för att barnen ska få en bra start på skolgången.

Innan hon grundade förskolan arbetade hon med alfabetiseringskurser för vuxna. För några år sedan tog hon även initiativ till kvinnoorganisationen Potan, där kvinnorna i en by arbetar tillsammans för att förbättra sina möjligheter till försörjning.

Vad gör Adama hos Språkkonsulterna?

Adama driver förskolan i byn Monomtenga. Hon undervisar, tar fram läromedel, utvecklar verksamheten och driver envist frågan att alla barn ska komma till skolan – både flickor och pojkar.

En särskild utmaning för Adama är att förbereda barnen på den språksituation som de kommer att möta när de börjar grundskolan. Både hon och förskolebarnen tillhör nomadfolket peul och har fulfulde som modersmål. I grundskolan kommer andra barn att prata majoritetsspråket moré och all undervisning kommer att vara på franska!

Adama ingår i en grupp av lokala pedagoger som träffas regelbundet på organisationen Yennenga Progress utbildningscentrum i byn Nakamtenga, ett par kilometer bort. Där diskuterar de undervisningen och utvecklar eget undervisningsmaterial.

Vad är bäst med Språkkonsulterna?

”Med hjälp av det finansiella stödet från Språkkonsulterna kan jag koncentrera min energi på det som är allra viktigast – undervisa barnen och se till att de utvecklas”.

 

Back to top