Vårt engagemang i Burkina Faso

Vårt samhällsengagemang har märkts på flera sätt under åren: Vi utför probono-uppdrag, skänker pengar via olika organisationer och vi har haft flera fadderbarn som vuxit upp med hjälp av våra bidrag. Men efter tio år i branschen ville vi göra något mer, något som också knöt an till det som ligger oss varmast om hjärtat: Allas rätt till språk.

Sedan januari 2013 finns därför Språkkonsulterna också i Afrika, där vi finansierar en flerspråkig förskola för nomadbarn i Burkina Faso.

Adama DialloAdama Diallo – förskollärare och eldsjäl

Förskolan drivs av Adama Diallo, som tillhör nomadfolket peul. När hon var liten lät hennes pappa henne gå i skolan, något mycket ovanligt för ett peulbarn.

För några år sedan anmälde sig Adama till Yennenga Progress grundkurs för förskollärare och startade sedan en förskola för peulbarnen i sin by Monomtenga. Ja, för peulfolket har med tiden bosatt sig i byar; eftersom allt land är torrt är det inte längre motiverat att flytta för att hitta bättre bete till djuren.

Adama ingår nu i en grupp av lokala pedagoger som träffas regelbundet på Yennenga Progress utbildningscentrum i grannbyn Nakamtenga. Där diskuterar de undervisningen och utvecklar eget undervisningsmaterial.

Adama stimulerar barnens språkutveckling

Barnen i vår förskola i Burkina FasoI Adamas förskola får ett femtontal peulbarn leka in franskan och lära sig grunderna i att läsa och skriva, men även att räkna. På så vis får de en ärlig chans att hänga med i undervisningen när de börjar i grundskolan. Där måste de nämligen kunna både de bofastas lokala språk moré (som skiljer sig från nomadernas fulfulde) och franska, som är det officiella språket i Burkina Faso.

Tack vare Språkkonsulterna får Adama numera lön för sitt arbete och slipper själv bekosta barnens mat i skolan. Dessutom har hon möjlighet att köpa material till undervisningen och skaffa köksutrustning.

Adama är en driven pedagog och eldsjäl. Vi är därför stolta att se henne som en del i vårt team och i vårt gemensamma arbete att göra världen begriplig.

Hjältar är vi allihopa!

Yennenga progressVårt stöd till förskolan administreras av organisationen Yennenga Progress. Yennenga Progress arbetar för att föra samman globala initiativ med rätt kompetens och nätverk. Organisationen har fått sitt namn efter den burkinska prinsessan Yennenga i en legend från 1300-talet. Yennenga är en hjältinna – precis som Adama, vi och alla andra som ingår i organisationens nätverk.

  • Yennenga har talang och gott hjärta.
  • Yennenga står för nytänkande och civilkurage.
  • Yennenga utmanar begränsande normer.
  • Yennenga ber om hjälp för att lyckas.
  • Yennenga är en god förebild och lyfter andras potential.

Läs en version av legenden på Yennenga Progress webbplats.

 

Back to top