Vårt engagemang i Burkina Faso

Vårt samhällsengagemang har märkts på flera sätt under åren: Vi utför probono-uppdrag, skänker pengar via olika organisationer och vi har haft flera fadderbarn som vuxit upp med hjälp av våra bidrag. Men efter tio år i branschen ville vi göra något mer, något som också knöt an till det som ligger oss varmast om hjärtat: Allas rätt till språk.

Sedan januari 2013 finns därför Språkkonsulterna också i Afrika, där vi finansierar en flerspråkig förskola för nomadbarn i Burkina Faso.

Adama DialloAdama Diallo – pedagog och eldsjäl

Förskolan drivs av Adama Diallo, som tillhör nomadfolket peul. När hon var liten lät hennes pappa henne gå i skolan, något mycket ovanligt för ett peulbarn.

I vuxen ålder började hon åka runt på landsbygden och hålla alfabetiseringskurser. Men att vara borta så mycket från byn var opraktiskt; hon behövde kunna ta hand om familjens djur. Därför anmälde sig Adama till en grundkurs för förskollärare och startade sedan en förskola för peulbarnen i sin by Monomtenga. Ja, för peulfolket har med tiden bosatt sig i byar – eftersom allt land är torrt är det inte längre motiverat att flytta för att hitta bättre bete till djuren.

Adama ingår nu i en grupp av lokala pedagoger som träffas regelbundet på organisationen Yennenga Progress utbildningscentrum i grannbyn Nakamtenga. Där diskuterar de undervisningen och utvecklar eget undervisningsmaterial.

Adama stimulerar barnens språkutveckling

Barnen i vår förskola i Burkina FasoI Adamas förskola får ett femtontal peulbarn leka in franskan och lära sig grunderna i att läsa och skriva, men även att räkna. På så vis får de en ärlig chans att hänga med i undervisningen när de sedan börjar i grundskolan. Där måste de nämligen kunna både de bofastas lokala språk moré (som skiljer sig från nomadernas fulfulde) och franska, som är det officiella språket i Burkina Faso.

Från början drev Adama förskolan helt ideellt. Sedan 2013 bidrar Språkkonsulterna ekonomiskt så att hon får lön för sitt arbete och slipper bekosta barnens mat i skolan. Dessutom har hon fått möjlighet att köpa material till undervisningen, skaffa köksutrustning och utveckla verksamheten. Hon har även kunnat anställa en assistent och en person som lagar maten.

Adama är en engagerad pedagog och eldsjäl. Vi är därför stolta att se henne som en del i vårt team och i vårt gemensamma arbete att göra världen begriplig. .

Vill du också bidra?

Vårt stöd till förskolan administreras av organisationen Yennenga Progress. Om du vill stötta förskolan i Burkina Faso så kan du skänka pengar genom Yennengas webbplats. Där kan du även gå med i deras nätverk, om du vill bidra mer långsiktigt till olika projekt.

Skänk pengar till förskolan i Burkina Faso

Läs mer om projektet med förskolan

Du kan också skicka bidrag till Yennengas verksamhet i stort. De fördelar då pengen utifrån vilka projekt som behöver extra kärlek just nu.

 • Swisha ditt bidrag till 1239002437.
 • Sätt in pengar på deras 90-konto: 900243-7.
  .

Yennenga Progress har ett 90-konto, vilket betyder att de uppfyller högt ställda krav och genomgår årliga kontroller utförda av Svensk Insamlingskontroll. Det visar också att insamlingen sköts på ett etiskt och ansvarsfullt sätt och att pengarna går till ändamålet utan oskäliga kostnader.

Hjältar är vi allihopa!

Yennenga progressYennenga Progress arbetar för att föra samman globala initiativ med rätt kompetens och nätverk. Organisationen har fått sitt namn efter den burkinska prinsessan Yennenga i en legend från 1300-talet. Yennenga är en hjältinna – precis som Adama, vi och alla andra som ingår i organisationens nätverk.

 • Yennenga har talang och gott hjärta.
 • Yennenga står för nytänkande och civilkurage.
 • Yennenga utmanar begränsande normer.
 • Yennenga ber om hjälp för att lyckas.
 • Yennenga är en god förebild och lyfter andras potential.
  .

Yennenga Progress

Back to top