7 tips för Powerpoint-presentationen

Det viktigaste i din presentation är naturligtvis ditt budskap, din personlighet och ditt engagemang. Men som stöd behöver man ibland olika hjälpmedel. Det är där Powerpoint-presentationen kommer in. Gör en förtroendeingivande presentation som hjälper dig att lyfta fram budskapet – inte överskugga det.

Här får du 7 goda råd av vår presentationsexpert. Om du behöver mer stöd kan du gå vår kurs i att presentera professionellt.

1. Var förberedd och ha ett tydligt budskap!

Tänk efter om du kan förmedla ditt budskap på mer än ett sätt. Tro inte att det går att hafsa ihop ett bra föredrag. Tänk igenom vad du vill säga och strukturera ditt budskap.

En undersökning visar att åhörarna kommer ihåg 10 procent av ett talat budskap. Använder man bilder och text istället ökar det åhörarna kommer ihåg till 20 procent. Kombinerar man däremot tal, text och bild kommer man ihåg upp till 60 procent. Alltså, blanda och se om du kan göra det på ett naturligt sätt.

2. Använd rätt färger för en kontrastrik presentation

Mer statistik. Åtta procent av männen och cirka en procent av kvinnorna i Sverige har ett defekt färgseende. Därför är det viktigt att skapa en bra kontrast mellan text och bakgrund. Sträva alltid efter en mörk text mot ljus bakgrund, eller ljus text mot mörk bakgrund. Varför inte vara djärv nog att prova svart text på en vit bakgrund? Var också konsekvent med färgerna.

En bonuseffekt med att använda färger som ger en god kontrast är att du utan problem kan skriva ut din powerpoint-presentation på en svartvit skrivare. Det är ofta billigare än att skriva ut i färg.

3. Skriv stort

Tänk på att din text ska läsas på avstånd. Dina åhörare kanske till och med ser dåligt. En tumregel är att rubriken ska vara mellan 36 och 48 punkter stor, och övrig text mellan 24 och 36 punkter. Det teckensnitt du väljer ska vara okonstlat och rent. Ett utmärkt, om än lite tråkigt, teckensnitt är Calibri.

4. Skriv rent

Motstå frestelsen att vara för kreativ med textutseendet. Var kreativ med innehållet istället!

  • Blanda inte för mycket med kursiv, fet och understrykning. Det blir bara rörigt.
  • Var konsekvent med teckensnitten.
  • Använd inte VERSALER eftersom de är svårare att läsa. Vill du poängtera något kan du använda fet stil istället.
  • Undvik vildsinta utrop (Lorem ipsum!!!!).

5. Använd få ord och rader, och inte mer än en huvudtes per bild

Tvinga dig att hitta nyckelord. Nyckelorden är ett stöd för dig och för dina åhörare.

6. Låt grafik och teckningar stödja ditt budskap

Använd bilder och foton om de stödjer ditt budskap i Powerpoint-presentationen. Bilden ska tillföra något, inte ta bort uppmärksamheten från ditt budskap. Samma sak gäller för grafer och staplar.

7. Använd liggande eller stående bilder – inte både och

Sammanfattningsvis: Ta det lugnt med grafik och färger. Bilderna ska stödja dig, inte ersätta dig. Var konsekvent i teckensnitt, färger, bilder och layout. En huvudtes per bild och använd nyckelord. En bra tumregel är att om du måste be om ursäkt för hur en bild ser ut – använd den inte.

När du nu är riktigt nöjd med Powerpoint-presentationen återstår bara det viktigaste – slutkontroll. I stressade tider är det lätt att hoppa över denna del. Den tidsvinst man gör känns dock rätt futtig när man upptäcker att åhörarna fokuserar på stavfel eller grodor istället för på budskapet i sig.

Avslutningsvis, några tips om själva framförandet

  • Provkör och öva med ditt material innan ”du går live”.
  • Vänd aldrig din åhörare ryggen. Stå bredvid projektorn vänd mot publiken och läs från ditt manus, inte från duken.
  • Mörka ner projektorn med hjälp av tangenten vid diskussioner. Det gör att alla kan fokusera på diskussionen, och inte på vad som finns på Powerpoint-presentationen.
  • Om du använder Powerpoints bildspel – ”vispa” inte runt med musen över bilden. Du vet exakt var du pekar, men dina åhörare har svårt att se den lilla pilen. Om det känns som du rör musen i ultrarapid har du en bra musföring..

Nu har du fått receptet för en lyckad presentation av vår presentationsexpert. Glöm nu inte att krydda med din personlighet och kanske lite humor, så får både du och dina åhörare en trevlig och lärorik stund. Lycka till!

Vi hjälper dig att hålla bättre presentationer

Vill du få utbildning eller coachning av en presentationsexpert? Hör av dig till oss och berätta vad du är intresserad av, så kan vi ta fram ett skräddarsytt förslag.