5 språkhjälpmedel du ska bokmärka för att få ditt bästa jobbår någonsin

Nytt år, ny start. Nu är det dags att komma igång med ett nytt jobbår. Du som skriver mycket i jobbet kanske har som mål att skriva bättre än någonsin i år? Här får du tips på fem olika språkhjälpmedel du ska se till att bokmärka för att börja jobbåret med en så välvässad penna som möjligt.

1. Svenska.se

Det var en stor nyhet när Svenska Akademien släppte svenska.se i höstas. Plötsligt fanns Svenska Akademiens ordlista (SAOL), Svenska Akademiens ordbok (SAOB) och Svensk ordbok (SO) samlade på ett och samma ställe, enkla att söka i. Och helt gratis. När du söker på ett ord får du förstås veta hur det stavas och böjs, men även definitionen samt ordets ursprung (etymologi).

2. Rikstermbanken

Svenska.se må vara heltäckande, men den är faktiskt inte så vass på fackterminologi. Nej, då är det Rikstermbanken du ska vända dig till. Det är en databas för termer och begrepp från ett stort antal ämnesområden, från bankväsendet till geovetenskap. Du kan slå upp facktermer för att se vad de betyder, om du behöver en vedertagen definition eller om du behöver veta vad de heter på till exempel engelska.

3. Myndigheternas skrivregler

En text är så mycket mer än bara ord. Det är också skiljetecken, punktlistor, rubriker, förkortningar och en massa annat smått som är nog så viktigt. Hur ska man hålla reda på allt? Det enklaste sättet är att bokmärka Myndigheternas skrivregler. Den är en bra grund när det kommer till skrivregler. Men den är inte heltäckande, så om du vill fördjupa dig i skrivreglerna bör du ha ett exemplar av Svenska skrivregler i bokhyllan. Där kan vi snacka om ett språkhjälpmedel som heter duga!

4. Språkrådets frågelåda

Även med bra källor kan det vara svårt att hitta svaret på det man söker. Vilken tur då att Språkrådet har samlat många vanliga språkfrågor i Frågelådan! Det är bara att söka på din fråga, och med lite tur är du inte den första som har undrat.

5. TT-språket

TT-språket är en källa som är lite mer anpassad till journalister, men den passar alla som skriver. Den ger bra råd i ordvalsfrågor och uppdateras löpande med dagsaktuella språkfrågor. Ska man skriva brädd eller bredd? Hur skrivs namnen på arenorna för fotbolls-VM i Ryssland på svenska? Vad heter valutan i Iran?

Känns det fortfarande svårt?

Även med bra källor kan det vara svårt att hitta inspiration. Om du vill få en riktig rivstart på jobbåret kan vi tipsa om att gå en av våra skrivkurser. Ta en titt på vårt kursutbud och se om något lockar!