10 intressanta språkfakta om champagne

Nu är det snart dags för oss att korka upp nyårschampagnen och skåla in det nya året. Då kan det vara bra att kunna droppa lite triviala fakta för att visa hur påläst du är. Här får du Språkkonsulternas tio bästa champagneord.

 1. Champagne kommer från latinets campus som betyder fält. Drycken är döpt efter distriktet Champagne i Frankrike som alltså har fått sitt namn efter de stora fälten.
 2. Mousserande vin är ett överordnat begrepp för allt vin som bubblar, även äkta champagne. Många tror att mousserande vin är någonting sämre, men det är alltså fel. Mousserande betyder bara skummande och i princip kan det vara allt från den mest exklusiva champagne till det vin som du har kört i din soda stream.
 3. På femtiotalet var det populärt att lägga till ändelsen -is i slutet på ord. Unga trendiga människor sa gärna champis om champagne. Det känns inte så trendigt idag och de flesta tänker istället på läskedrycken med samma namn.
 4. Dom Perignon var ju munken som förfinade champagneproduktionen (Nej, han uppfann den faktiskt inte, men han gjorde den mycket godare.) Dom var dock inte hans förnamn, om du trodde det. Det var hans titel. Dom är kort för latinets dominus som betyder mästare.
 5. Champagne produceras eller buteljeras i 9 olika standardflaskstorlekar. De flesta heter dock inte 75 cl och liknande tråkiga saker. Nej, de flesta har spännande bibliska namn.
  Två glas champange.Piccolo
  Medio (halvflaska)
  Standardflaska 75 cl
  Magnum (2 standardflaskor)
  Jeroboam (4 standardflaskor)
  Methuselah (8 standardflaskor)
  Salmanazar (12 standardflaskor)
  Balthazar (16 standardflaskor)
  Nebuchadnezzar (20 standardflaskor)
 6. Om champagnen är torr säger man att den är brut. Brut är franska och betyder egentligen grov eller brutal. Ursprungsbetydlesen är alltså inte torr – torr heter istället sec på franska. En brutalt torr champagne, alltså.
 7. Cava är den spanska motsvarigheten till champagne. Den tillverkas med exakt samma metod som champagne, men måste inte vara gjord på någon av de tre druvsorterna från champagne (chardonnay, pinot noir och pinot murnier). Och medan en champagne måste ha jäst på flaska i minst 18 månader för att förtjäna sin etikett, behöver cavan bara vara jäst i 9 månader. Cava är det spanska ordet för källare eller grotta.
 8. Champagnen kan serveras antingen i coupeglas eller i flûteglas. Bäst anekdot har coupeglaset eftersom det enligt legenden skulle ha formats efter brösten på Madame de Pompadour (eller möjligen Marie Antoinette eller Joséphine de Beauharnais). Men bäst att dricka ur är flûteglaset med höga raka sidor som bättre framhäver champagnens arom.
 9. Prosecco och frizzante är de italienska namnen för bubbligt vin. Frizzante betyder bara bubbligt och är inte förknippat med några krav i framställningen. Prosecco måste dock vara framställt enligt en särskild metod, Charmatmetoden. Ordet prosecco kommer från druvans namn. Men eftersom det blev lite rörigt att kalla druvan och vinet för samma sak döpte de om druvan till Glera. Lite bakvänt om någon frågar mig.
 10. Om någon har med sig en flaska Opera till festen och hävdar att den är prisvärd, betyder det absolut inte att den är god. En flaska vin som bara kostar obetydligt mer än en flaska läsk är prisvärd om den så smakar blask. Men det är ändå inget som jag skulle dricka och tycka om. Prisvärd är alltså ett ord du ska vara skeptisk emot i champagnesammanhang.

Med dessa ord önskar vi på Språkkonsulterna ett riktigt gott nytt språkår 2017!